Het proces van bloggen: het vinden van inspiratie, het selecteren en filteren van informatie, organiseren, context meegeven, opschrijven en delen komt niet toevallig veel overeen met Content Curation. De meeste fases van het cureerproces doorloop je ook als redacteur in het schrijven van een stuk content. Wanneer je nog niet zo vertrouwd bent met het schrijfproces dan kun je prima beginnen met bloggen op basis van bestaande content die je voor jouw volgers eruit wilt lichten.

Oefen met bloggen via het cureren van andermans content

Vind via RSS-feeds, Twitter, andere social media, browsen op het internet, tips van collega’s een artikel dat je interessant vindt én relevant is voor jouw publiek. Neem de belangrijkste of leukste alinea’s over van het oorspronkelijke bericht (met bronvermelding en hyperlink) en voeg in jouw eigen woorden toe waarom dit bericht belangrijk is of waarom je het misschien niet helemaal eens bent. Op deze manier kun je jouw schrijversvleugels al eens rustig uitslaan zonder dat je het risico loopt heel hard te vallen.

De blogger langwitches heeft de overeenkomsten van het cureerproces met bloggen heel creatief gevisualiseerd in bovenstaande infographic en de uitleg wilde ik jullie niet onthouden: http://langwitches.org/blog/2014/06/15/blogging-as-a-curation-platform/

Content Curation kun je ook samen met collega’s uitvoeren

Wanneer je met jouw collega’s content wilt gaat cureren voor content marketing dan is het verstandig dit proces zo overzichtelijk en simpel mogelijk te maken. Maak voor jouw collega’s de stappen duidelijk en hoe zij hierbij kunnen helpen. Stel een content curation- én creatieproces op. Het meest verstandig is om dit bij het opzetten van de content marketingstrategie te bespreken in een workshop met collega’s van alle afdelingen uit het bedrijf.

Wanneer je dit goed uitvoert als bedrijf, dan kun je structureel en efficiënt goede content produceren die relevant is voor jouw doelgroep of doelgroepen. Onderstaande infographic kan hierbij ter inspiratie dienen voor het opzetten van zo’n proces.

vijfstappenplan Content Marketing en Curation HowardsHome