Om met de deur in huis te vallen: nee, curation is niet verplicht. Lees hieronder waarom je het desalniettemin vaak wél als onderdeel van jouw contentstrategie zult inzetten. Dit artikel is een reactie op de post “How To Be Effective At Social Marketing Without Content Curation” van Carol Lynn Rivera. Een goed geschreven artikel dat een aantal uitspraken over content curation weerlegt maar ook belangrijke nuances mist.

Luister hier de podcast.

 

Is de 80/20 regel wet of ‘more a guideline’?

Het artikel van Rivera begint met het framen van de discussie:

[quote_box_center]Modern marketing wisdom goes something like this:

If you want to be successful at social marketing then you need to share other people’s content 80% of the time and your own content 20% of the time.[/quote_box_center]

Dit percentage komt inderdaad vaker in discussies naar voren. Maar zoals in Pirates of the Caribbean wordt gezegd it’s not a code more what you call guidelines.

Je moet nooit van dit soort ‘wetten’ uitgaan bij marketing en bij het vaststellen van jouw contentmix want dit hangt per bedrijf af van de doelstellingen en het beschikbare budget / de middelen. Deze “guideline” geeft eerder een switch in attitude aan van een zendergerichte blik op de eigen content naar een klantgerichte blik waar ook relevante content van anderen in mee wordt genomen. Met als bijkomend voordeel dat er bij content curation tijd en middelen bespaart worden.

Content curation is een beetje van jezelf en een beetje van Maggi

De auteur versimpeld met haar stellingen niet alleen de discussie van hoeveel eigen content gebruiken vs gebruik van andermans content. Want de gecureerde content bevat ook in meer of mindere mate eigen visie, input en haakjes naar eigen content. Dus een beetje van jezelf en een beetje van Maggi (een ander). Hier stapt Rivera gemakshalve overheen met haar beperkte definitie van curation. Rivera gaat nog verder door de regel op de indeling van de site te plakken.

[quote_box_center]Let me put this into perspective in a more meaningful way. Imagine if I told you that you had to dedicate 80% of the space on your website to other businesses. Then on the remaining 20% you could talk about your services.

Or what if I told you that you had to spend 80% of your day helping the guy down the block work on his business plan and then the other 20% of the time you could run your own business.

It sounds just as idiotic as it is.[/quote_box_center]

Waarom zou je dit dan doen op jouw social media accounts verzucht ze? Omdat je hiermee jouw publiek breder informeert, haakjes vindt voor je eigen content, invloedrijke mensen betrekt bij jouw content die vervolgens sterker geneigd zullen zijn om jouw content te promoten binnen hun netwerk (dat vaak één onontgonnen doelgroep vormt).

Een goede opmerking die ze maakt is dat je niet moet cureren om het cureren, om maar die 80% te halen.

[quote_box_center]So if you really find something you love and want to share it, go ahead. There’s nothing wrong with sharing and curating and if it generates interest and engagement then that’s a good thing. But if you’re stuck in 80/20 thinking about what you “need” to share then we’re about to do a little mental reprogramming.[/quote_box_center]

Waarom dan Content Curation?

Het is niet goed om de hele tijd jezelf te promoten en de hele tijd alleen op jezelf gericht te zijn. Volgens Rivera heb je twee opties: curate or be an annoying self-centered jerk. Maar Curation is geen sociale verplichting naar jouw publiek maar een middel. Zoals met alles bepaalt hoe je iets toepast of je irritant bent of niet. Met content curation kun je ook prima irritant zijn hoor ;).

Persoonlijk zou ik eerder kijken naar niet altijd het wiel opnieuw uitvinden als dit niet hoeft. Er wordt al zoveel goeds gemaakt qua content. Eigen content maken onder het mom van: dan hebben we het ook maar en dan is het uit eigen koker is een zwaktebod. Kun je op een onderwerp waar al veels moois over is geschreven zelf écht iets toevoegen én heb je hier de tijd en middelen voor? Maak het dan zelf.

Zo niet: laat je dan vooral inspireren door de markt, voeg jouw eigen visie toe en verwijs netjes naar deze inspiratiebronnen in jouw content curation.

You are what you share, dus waarom content van anderen delen?

Vervolgens gaat Rivera in op het argument dat klanten je leren kennen door de content die je deelt. Waarom zou jouw publiek je moeten leren kennen via de content van een ander? Zou het niet beter zijn om content te delen die jou, jouw persoonlijkheid en jouw merk vertegenwoordigd? Klopt. Maar wederom gaat Rivera uit van een nauwe definitie van cureren. Content curation is niet simpelweg wijzen naar de content van een ander maar dit ook duiden en in de context plaatsen. Hiermee geef je content wél persoonlijkheid mee en leg je linkjes naar jouw merk. Pas daarom curation gericht toe en gebruik gecureerde content als haakje voor verwijzingen naar eigen whitepapers, webiners, evenementen, etc.

Pas curation toe in het begin van de ‘buyer journey’

Content curation is een uitstekend middel voor het maken en delen van content in de ‘discovery’  en een deel van de ‘consideration’ fase. Je kunt hiermee efficiënt content produceren en delen dat één of meerdere doelgroepen aanspreekt. Daarnaast laat je zien dat je jouw markt en jouw publiek kent. Naarmate een toekomstige klant via jouw content je beter leert kennen, neemt het aandeel van jezelf in de content logischerwijs toe. Van thema’s in de markt en problemen van jouw klant naar hoe jij ze specifiek kunt helpen bij hun probleem, vraag of behoefte. Dus die 80% curation pas je zeker niet toe op ál jouw content.

content marketing institute

Waar Rivera een dijk van een punt heeft is: staar je dus niet dood op die 80% en blijf altijd kijken of jouw curation de interactie, het verkeer en de relaties oplevert die je zoekt. Zet dit af tegen de middelen die je hierbij hebt besteed en je weet de ROI van content curation. Dit kun je daarna vergelijken met de effectiviteit van de eigen content en dan weet je welke content je waar moet toepassen op basis van jouw budget en middelen.

Curation is niet verplicht maar wel erg handig

Veel merken maken alleen eigen content zonder hierbij irritant of overmatig zelf promotioneel te zijn. Dit werkt voor hen. Als je hiervoor de know-how, de tijd en de middelen hebt doe dit vooral. Veel grote merken doen niet anders (maar die hebben dan ook grote budgetten te besteden). Wil je echter efficiënt werken aan content marketing denk dan eens aan content curation of aggregatie als aanvullend middel.

P.s. het vinden en delen van het user generated content kun je ook zien als curation

Rivera geeft vervolgens een lijst met goede voorbeelden van (eigen)  content die niet irritant en pure promotie is. Zoals het eerste voorbeeld: het delen van foto’s en verhalen van klanten. Zij ziet dit zelf niet als curation (het verzamelen, ordenen en delen van klantencontent is dit eigenlijk wel), maar ze heeft helemaal gelijk dat het een mooie manier is om klanten centraal te stellen in jouw marketing, te bouwen aan sterkere relaties  én bewijs te leveren voor jouw producten of diensten.

Lees vooral het artikel voor meer contenttips.

Laat een reactie achter en discussieer mee!