Het verzamelen, verrijken en delen van content kan via vele wegen verlopen. Gelukkig zijn er legio tools die je op deze reis kunnen begeleiden.  Lees en bekijk hoe je stapsgewijs content kunt cureren voor jouw interne én externe publiek.

De video die je onderaan dit artikel vindt gaat uit van vier fases van curation:

 • Verzamelen van content,
 • Nadenken over de content en er je mening over vaststellen,
 • Het bewerken en verrijken van de content voor jouw context en doelen,
 • Delen (publiceren) van content.
verzamelen, reflecteren, bewerken, verrijken en delen - digitale content curatie
Screenshot van video Digital Curation Workflow – Keith Brennan – Youtube

Content verzamelen om te cureren, publiceren en delen

Als je begint met content curation heb je relevante content nodig binnen het thema dat je hebt uitgezocht als jouw niche. Je kunt natuurlijk via browsen en het lezen van vakbronnen artikelen bij elkaar scharrelen maar dit is een tijdrovend proces. Gelukkig zijn er verschillende tools en bronnen die je kunnen helpen sneller relevante content te vinden.

Content readers (via RSS of import van social media)

Een van de basismiddelen van content curation zijn de verschillende rss readers die de broninformatie van website publicaties pakt en dit in een scanbare vorm presenteert. Een van de meer bruikbare readers is Feedly.com waar je een zoekvraag op blog of thema kunt invoeren waarna je een lijst krijgt met de laatste zoekresultaten. Als je vaste bronnen hebt waar je op vertrouwt kun je die direct koppelen zodat die worden opgenomen in je dagelijkse content overzicht:

content vinden voor curation via zoeken op bron in Feedly

Weet je nog niet goed wat de belangrijkste bronnen zijn binnen een sector dan kun je ook zoeken op thema waarna Feedly de meest populaire bronnen voorschotelt om je op te abonneren:

Feedly - zoeken op thema's - content verzamelen voor content curation - curation.nl

Magazine readers

Dan zijn er ook nog de apps Flipboard en Zite (Zite is gekocht door Flipboard maar functioneert nog wel als aparte tool). Deze apps zijn oorspronkelijk ontwikkeld voor smartphone en tablet maar Flipboard heeft nu ook een desktop variant om content te lezen. Ze onderscheiden zich met name doordat ze erg aantrekkelijk zijn vormgegeven als online magazines.

Flipboard- o.a. rss reader in magazine format - content verzamelen voor content curation
Screenshot van een Flipboard magazine

Waarbij Flipboard rss feeds en social media kan combineren in jouw dashboard heeft Zite zich meer op website content gericht. Daarnaast is Zite zelflerend. Als je een paar keer aangeeft wat je goede en wat je slechte artikelen vindt zal Zite daar zijn selectie steeds beter op gaan aanpassen. De app leert van jouw leesgedrag. Hierdoor krijg je een scherpere selectie met het risico dat je nooit meer verrast wordt door nieuwe bronnen, informatie en meningen die niet met jouw voorkeur overeenstemmen.

Dit risico wordt ook wel de ‘filter bubble‘ genoemd en Eli Pariser heeft daar een aantal jaar geleden een zeer interessante tedtalk over gehouden.

Social media en dashboards

Social media kan een uitstekende bron vormen voor verse content. Jouw sociale netwerk filtert voor je en deelt content met je óf de grote massa filtert content op populariteit. Door experts in jouw vakgebied te volgen op social media kan je automatisch op de hoogte gehouden worden of je kunt breder zoeken op thema via een hashtag op Twitter. De meest gebruikte social media bronnen voor content zijn:

 • LinkedIn
 • Google Plus
 • Twitter
 • Facebook
 • Pinterest (voor beeld)
 • Flickr (voor beeld)

Een paar van de meest gebruikte tools voor het monitoren en filteren van relevante content op social media zijn Hootsuite en Tweetdeck. Hootsuite kan gebruikt worden om meerdere social media te volgen maar is beperkt in het aantal accounts dat je kunt koppelen in de gratis versie. Tweetdeck is puur gericht op Twitter maar daardoor overzichtelijker als je meerdere onderwerpen en groepen Twitteraars wilt volgen. Beide tools hebben als voordeel dat je naast content verzamelen tegelijkertijd jouw netwerk en invloedrijke personen in het oog houdt en kunt discussiëren over jouw vakgebied.

 • Maak lijsten met invloedrijke personen
 • Maak lijsten met vakbronnen op Twitter
 • Maak zoekopdrachten op basis van thematische zoekwoorden

Tweetdeck - filteren en monitoren van Twitter voor het vinden van content en het in de gaten houden van invloedrijke personen

Ordenen en duiden van content

verzamel content uit social media en rss en verrijk

Nadat je de beste content verzamelt hebt tijdens het browsen via RSS-feeds en jouw sociale netwerken kun je dit op meerdere manieren ordenen en cureren. Zoals in 10 niveau’s van content curation aangegeven kun je content curation op vele niveau’s uitvoeren en tijdens jouw leerproces zul je daarin ook steeds iets verder gaan. Zoals onderstaande beschrijving uit die post laat zien begint het met het vinden en opnieuw delen van content op social media. Aan de andere kant van het spectrum breng je meerdere bronnen bij elkaar, geef je onderlinge samenhang en de context aan en voeg je een stuk eigen visie toe. Vaak helpt het verzamelen van meerdere artikelen over hetzelfde onderwerp ook jouw eigen visie te vormen. Dit ga je vanzelf vaker doen naarmate je meer expert wordt in jouw gekozen niche.

De treden van content curatie. Van RT naar meta artikel

 1. Niveau 1: De eenvoudigste manier van content curation is het delen en verspreiden van bestaande content. Denk hierbij aan retweeten of het 1:1 doorplaatsen van linkjes en content op jouw eigen kanalen. We adviseren hier zo veel mogelijk de auteur bij te vermelden met bijv. zijn Twitternaam @auteur. Hiermee geef je credits en betrek je de auteur bij jouw content.
 2. Niveau 2: Als je een stapje verder gaat, dan combineer je de externe bronnen met interne content. Voeg bijvoorbeeld een eigen artikel toe dat een goede aanvulling is op de externe bron die je deelt. Denk aan een nieuwsbericht gekoppeld aan een interne whitepaper met achtergrondinformatie.
  Voorbeeld: Goede Content Curation begint met één tweet
 3. Niveau 3: Deel je eigen visie bij een artikel dat je deelt om gezien te worden als kennisleider. Dit plaats je dan op jouw eigen website of blog.
  Voorbeeld: Hoe een Content Hub converteert: case ‘Gewoon over Geld’ van kredietverstrekker Freo
 4. Niveau 4: Wil je het écht goed doen, dan is het belangrijk dat je eigen content creëert. Hiervoor kun je dus wel diverse externe bronnen gebruiken, zolang het maar een nieuw, uniek verhaal wordt en je bronnen vermeldt. Hier heb je de mogelijkheid meerdere auteurs/influencers te betrekken bij jouw content en voeg je echte waarde toe. Je geeft overzicht, duiding en visie op jouw markt.
  Voorbeeld: Ethische Content Curation: content overnemen als een gentleman

Publiceren en delen van gecureerde content

Zoals al duidelijk is kun je gevonden content meteen doorzetten naar verschillende social media platformen met vermelding van auteur of enkele woorden duiding.

Cureren & bloggen op social media

Tegenwoordig heb je op LinkedIn, GooglePlus, Scoop.it en andere social media meer ruimte om te cureren/bloggen. Denk aan de blogfunctie van LinkedIn en de bedrijfs- en showcasepagina’s van de verschillende platformen.

Het mooiste blijft het natuurlijk als je op een eigen domein doet. Je hebt dan volledige controle over de lay-out en je kunt meer de diepte in. Daarnaast kun je beter meten wat goed wordt gelezen, hierop bijsturen en ben je niet afhankelijk van eventuele wijzigingen van een social platform.

Het heeft dus een veel groter effect als je eerst de gevonden content verrijkt met extra achtergrondinformatie en duiding en dit in een eigen omgeving plaats voordat je het verspreidt. Dit heeft effect op jouw vindbaarheid in zoekmachines, je laat duidelijker jouw expertise blijken en je kunt mensen verwijzen naar extra bronnen via hyperlinks.

WordPress

content cureren -content curatie in wordpress

Voor diegene die meer willen dan alleen posten van gefilterde content op social media is daar WordPress. Een van de meest complete gratis blog- en websitesplatformen ter wereld. Naar verluidt draait pakweg 20% van alle sites ter wereld op dit CMS (content management systeem). Ook Curation.nl maakt er gebruik van. Wil je helemaal geen uitgaven dan kun je een site aanvragen onder het domein van wordpress. Dit heet dan mijndomein.wordpress.com. Je kunt echter ook voor 30-100 euro per jaar een compleet eigen domein aanvragen.

Bekijk hieronder de inspiratie voor deze blogpost.

 Digital Curation Workflow – Keith Brennan – Youtube

Wil je samen met jouw collega’s het proces van het vinden, filteren, verrijken en publiceren van content naar social media of WordPress uitvoeren in één geïntegreerd platform?

Neem dan eens een kijkje naar de Curation Hub!

Wat is de HowardsHome Curation Hub
HowardsHome Curation Hub

1 REACTIE

Laat een reactie achter en discussieer mee!