Iedereen is voor online content op zoek naar mooi beeldmateriaal. En er is zó veel te vinden om te gebruiken, maar wat mag en wat moet juridisch gezien. In deze post de case van contentgigant Mashable en hoe ze een hondenfoto van het net plukten. Wat deden ze goed en wat moest beter? Om alvast het goede voorbeeld te geven: de screenshots zijn afkomstig van Leontine de Koning en met haar toestemming hier geplaatst.

foto copyright Mashable - Hond - Curation.nl
Screenshot – Leontine de Koning

Leuke foto van een schattige hond bij een viraal verhaal. Maar wat bleek? De foto die was gebruikt voor deze post was niet helemaal netjes overgenomen van de bron:

foto copyright Mashable - discussie 1 - Curation.nl - jpeg
Screenshot – Leontine de Koning

Adequaat reageren bij copyrightschending: Mashable geeft het goede voorbeeld

Mashable kreeg dus redelijk wat kritiek op zijn bord maar reageerde hier heel correct op. Ze pasten meteen de bronvermelding aan en wat ze al goed deden is dat ze netjes creative commons beeldmateriaal hadden gebruikt. Maar dan moet je óók nauwkeurig zijn met de bronvermelding.

foto copyright Mashable - discussie 2 - Curation.nl - jpeg
Screenshot – Leontine de Koning

Waarom zo serieus? Dit had voorkomen kunnen worden door netjes content over te nemen

Zoals in Ethische Content Curation: content overnemen als een gentleman al werd vermeld is het heel belangrijk om op de juiste manier content van anderen te gebruiken. Hierdoor geef je credits, bind je contentmakers aan jouw content en voorkom je juridische problemen. Dit geldt natuurlijk ook voor beeldmateriaal.

Gebruik dus het juiste beeldmateriaal op de juiste manier

gedeconstrueerde typemachine - Florian Klauer
Florian Klauer – Unsplash

Op veel van het beeldmateriaal dat je uit een artikel zou willen overnemen berust copyright. Dus neem niet het volledige beeldmateriaal over van artikelen die je cureert zonder toestemming. Wat wel mag is dat je beeldmateriaal citeert door één foto uit een fotoserie te gebruiken en daarna te linken. Of dat je beeldmateriaal uit het publieke domein gebruikt. Daarnaast kun je beeldmateriaal met een Creative Commons licentie vinden in Flickr’s of Google’s geavanceerde zoekopties. Neem bijvoorbeeld de mooie foto hierboven. Gratis te gebruiken met bronvermelding van de stockfotosite Unsplash en zo zijn er meer manieren om aan correct beeldmateriaal te komen:

Mag ik deze foto gebruiken? Gebruik deze beslisboom van The Visual Communication Guy!

Mag ik deze foto gebruiken - Infographic - Curation.nl
Klik op de afbeelding voor een grotere weergave

 

Meer weten? Charlotteslaw schrijft veel interessants over internetrecht en het overnemen, cureren, hergebruiken van andermans content.

1 REACTIE

Laat een reactie achter en discussieer mee!